Ammas nytårsbudskab 2016

Vær glad, opmærksom, smilende og medfølende

1. januar 2016, Amritapuri (uddrag fra Ammas nytårsbudskab 2016)

Et nyt år er begyndt. Når et barn fødes ind i en familie, bliver alle glade, men samtidig bliver de også opmærksomme. Forældrene er forsigtige, så barnet ikke falder ned. De sikrer sig, at barnets tøj er rent, og omgivelserne er tilpas rengjorte. De overvåger alle barnets bevægelser. For hver dag barnet vokser, bliver familien fyldt med glæde. De er ivrige efter at se barnets forsøg på rejse sig op og på at lære at gå. De begynder hurtigt at se frem til, at barnet begynder at tale. På samme måde skal vi byde det nye år velkommen – med glæde og opmærksomhed og ved at leve fuldt ud i hvert eneste øjeblik.

Når hvert nytår fødes, bliver vores hjerter fyldt med håb om, at fremtiden bringer noget godt med sig, og tingene vil ændre sig til det bedre. Men tingene sker ikke altid, som vi forventer. Nogle gange møder vi forhindringer og svære tider. Spiritualitet lærer os at møde alt med et smil. For én, der kan svømme, kan havets bølger være en pragtfuld oplevelse. Men for én, der ikke kan svømme, er havet og dets bølger frygtindgydende; og vedkommende kan endda drukne. Tilsvarende er den rette viden og indstilling det, som hjælper os til at møde op- og nedture i livet. Guds underskrift viser sig i vores ansigt som et smil på vores læber. Vi bør ikke tillade sorg eller vrede at tørre det bort. Mine børn bør altid være opmærksomme på at opretholde det smil og en tro på gud.

Når vi ser tilbage på det forgangne år, så har der været mange traumatiserende hændelser. Ekstremt ondskabsfulde terrorister har angrebet i forskellige dele af verden og adskillige menneskeliv er gået tabt. Den hjerteskærende flygtningekrise, jordskælv og de katastrofale oversvømmelser i Chennai er nogle af dem. I Chennai gik folk lykkelige i seng om aftenen, og om morgenen var vandstanden steget og havde skyllet alle deres ejendele væk. Dette er naturens gang. Det betyder ikke, at vi skal undlade at gøre en indsats. Vi er nødt til at gøre alt, hvad vi kan, for at forhindre disse naturlige tragedier.

Men selv midt i en naturkatastrofe som oversvømmelserne i Chennai var der lyspunkter: Mænd og kvinder glemte for en periode sig selv og risikerede deres eget liv for at redde andres liv og tørre andres tårer bort. De tænkte ud over barrierer af kaste, religion og nationalitet. De viste os, at der stadig findes medfølende mennesker, og at sproget ‘uselvisk tjeneste’ fortsat tales. Dette fylder os med håb. Lad os bede til, at medfølelsens lampe fortsætter med at brænde klart, i det mindste i nogle menneskers hjerter.

Naturkatastrofer som oversvømmelserne i Chennai advarer os om, hvor opmærksomme vi bliver nødt til at være, når det drejer sig om at beskytte harmonien i naturen. I vore dage er vi seriøst bekymrede for den globale opvarmning og følgevirkningerne af den. Hvis den globale gennemsnitstemperatur fortsætter med at stige, vil resultatet være katastrofalt. Planeten jorden vil fortsætte med at eksistere, men ikke et eneste menneske vil overleve. Ved FNs klimakonference (COP21) i Paris i december underskrev lederne for 195 lande en fælles aftale. Lad os håbe og bede om, at deres indsats for at løse de globale klimaproblemer er succesfuld, og deres beslutninger bærer frugt.

Hvis situationen fortsætter med at forværres, så vil jordens gennemsnitstemperatur i 2020 eller 2022 være steget meget. Vi kender alle til nedbrydningen af ozonlaget i stratosfæren og hullet i ozonlaget.

16-newyear-1

Lad os i det nye år gøre en større indsats for at plante træer og dyrke økologiske afgrøder. Det kunne være fantastisk, hvis hver husholdning lavede deres egen kompost. Selv dem, der bor i lejligheder, kan samle madaffaldet i en separat beholder og lave det til kompost. De kan også dyrke grøntsager og træer i spande, plastikdunke eller potter.

Der skal opmuntres mere til samkørsel i bil (carpooling). Antallet af køretøjer på vejene er steget, hvilket betyder mere luftforurening. Hvis der er fem personer, der arbejder på det samme kontor eller i samme område, så kan de køre i én bil i stedet for fem. De kan deles om udgifterne til brændstof. Samkørsel vil hjælpe os med at reducere udgifterne til brændstof og mindske luftforureningen. Det vil også tage kortere tid at nå frem, da antallet af biler på vejene vil blive reduceret. Mange fattige kan blive hjulpet med de penge, der spares.

Normalt laver vi nytårsforsætter, men efter et par dage bryder vi dem igen. Lad os for eksempel sige, at vi lavede et nytårsforsæt om at stoppe med at ryge. I starten informerer vi ikke nogen om nytårsforsættet, fordi det vil være pinligt, hvis vi ikke kan overholde det. Det er nemt at bryde rygestoppet, og næsten 99 % af alle nytårsforsætter brydes. Hvis vi på den anden side havde informeret vores venner og slægtninge om vores beslutning, ville sandsynligheden for succes være 10 %. Hvis vi også deltager i en støttegruppe for rygestop, vil sandsynligheden stige yderligere. Godt selskab hjælper os til at modstå fristelsen. Amma ønsker derfor, at hendes børn skal forsøge at kultivere gode venskaber.

For spirituelle aspiranter er nytårsaften en mulighed for at se indad og lave en evaluering af, hvor langt man er nået på den spirituelle vej. Der er en lang vej at gå og kun lidt tid tilbage.

Når medfølelse får indflydelse på vores handlinger, begynder den også at påvirke andre. Sådanne handlinger vil gøre det muligt for os at modtage guds nåde. Vi burde alle have et sind, der ikke svælger i arrogance ved succesoplevelser eller vakler under fiasko. Et sind der finder glæde ved at give og taknemmeligt accepterer kritik. De, som har et sådant sind, kan ikke fejle. Og selv hvis de gør, vil fejlene ikke påvirke deres sindstilstand. De ydre situationer vil ikke altid være gunstige, men de mennesker vil aldrig vende deres skuffelser eller fiaskoer indad. De vil være taknemmelige over for alt i livet. De vil være tro mod deres samvittighed.

Selv den længste rejse starter med det første lille skridt. Lad hver af os byde det nye år velkommen ved at starte med at lave små ændringer i vores liv. Hvis vi hver især gør dette – hvem ved – så kan det måske være begyndelsen på en ny tidsalder. Lad os overgive det til Paramatman (det guddommelige) og lad os sammen bevæge os fremad som en bevidsthed fokuseret mod et enkelt mål.

Amma ønsker alle hendes børn et godt nytår.