Om Amma

omamma

Amma er en åndelig og humanitær leder

Sri Mata Amritanandamayi Devi, kendt i hele verden som “Amma”, har tjent verdenssamfundet i årtier ved at bibringe visdom, styrke og inspiration. Gennem hendes ekstraordinære handlinger af kærlighed, indre styrke og selvopofrelse er Amma elsket af millioner og har inspireret tusinder til at følge i hendes fodspor af uselvisk tjeneste.

Amma er virkelig en verdensborger. Hun holder gratis offentlige programmer i hele Indien, Europa, U.S.A. og Australien, samt Japan, Sri Lanka, Singapore, Malaysia, Canada, Afrika og Sydamerika. I sine taler kommer hun med visdomsord og vejledning for både personlig udvikling, samt for de mest presserende spørgsmål i vor tid. Fra klimaforandringer til terrorisme, tværkulturelle spændinger, fattigdom og kvinders rettigheder. Ammas observationer inviterer hver enkelt af os til at blive involveret i processen med at genopbygge et ansvarligt og omsorgsfuldt samfund.

Indtil denne dag har Amma afsluttet sine programmer ved at omfavne hver enkelt person, som er til stede. Disse personlige én til én-møder optager størstedelen af Ammas tid. Amma har givet en moderlig omfavnelse, kendt som hendes darshan, til mere end 37 millioner mennesker over hele verden. Hun er kendt for at have givet darshan i mere end 22 timer uden afbrydelse.Hun kærtegner ømt enhver, der kommer til hende, holder dem tæt til sit hjerte i en kærlig omfavnelse og deler sin grænseløse kærlighed med alle – uanset hvad de tror på, hvem de er, eller hvorfor de kommer til hende.

Den mest personligt tilgængelige åndelige leder i live i dag, Amma, kan meget vel være på fornavn med flere mennesker end nogen anden i verden. Når folk åbner deres hjerter til Amma, giver hun dem følelsesmæssig trøst, åndelig vejledning og konkrete løsninger på deres problemer. Efter at have modtaget Ammas omfavnelse, føler mange sig inspireret til at tilbyde uselvisk tjeneste til folk i nød. På denne måde er denne enkle, men kraftfulde handling – som en mors omfavnelse er – blevet både katalysator og symbol for det voksende internationale netværk af humanitære initiativer, kendt som Embracing the World.

Amma lærer, at det Guddommelige findes i alt, levende og dødt. At opfatte denne grundlæggende enhed i alle ting er ikke bare spiritualitetens essens, men også det middel, der kan gøre en ende på al lidelse.

Ammas lære er universel. Når hun bliver spurgt om sin religion, svarer hun altid, at hendes religion er Kærlighed. Hun beder ikke nogen om at tro på Gud eller skifte religion, men blot om at udforske deres egen sande natur og tro på sig selv.

Ammas tidlige år

amma-ungAmma blev født i en afsidesliggende by ved kysten i Kerala i det sydlige Indien. Hun siger, at hun altid har vidst, at der er en højere virkelighed bag den omskiftelige verden af navne og former. Selv som barn viste Amma kærlighed og medfølelse til alle.

Om sine tidlige år siger Amma: »Helt fra barndommen undrede Amma sig over, hvorfor folk må lide. Hvorfor er de fattige? Hvorfor sulter de? Et eksempel: Der hvor Amma voksede op, er indbyggerne fiskere. Det sker, at de tager ud for at fiske uden at fange noget. Derfor må de fra tid til anden klare sig uden mad – nogle gange i flere dage. Amma kom meget tæt på disse landsbyboere og fik ofte lejlighed til at lære noget om hvordan verden fungerer ved at iagttage deres liv og vanskeligheder«.

Amma udførte alt husholdningsarbejdet. En af opgaverne var at fodre familiens mange køer og geder, og for at gøre det måtte hun hver dag gå rundt til 30-40 huse i nabolaget for at samle tapioka-skræller og andre rester. Når hun besøgte disse huse, så hun, at beboerne led.  Nogle gange på grund af alderdom, nogle gange på grund af fattigdom, nogle gange på grund af sygdom. Amma lyttede til deres problemer. Hun sad hos dem og delte deres lidelse.

Så snart hun havde tid, tog Amma disse mennesker med til sine forældres hus. Her gav hun dem et varmt bad og noget at spise. Engang imellem stjal hun endda ting fra sit eget hus for at give dem til de sultende familier.

Amma lagde mærke til, at mens børn er små og afhængige af deres forældre, beder de til, at deres forældre må leve længe og ikke blive syge. Men når de samme børn vokser op, føler de deres forældre – som nu er gamle – som en byrde. De tænker: ‘Hvorfor skal jeg arbejde så meget for mine forældre?’ At give dem mad, vaske deres tøj og give dem omsorg bliver en byrde for de samme børn, som tidligere bad til, at deres forældre ville leve længe. Så Amma undrede sig: ‘Hvorfor er der så mange modsætninger i verden? Hvorfor er der ingen virkelig kærlighed. Hvad er den sande grund til al denne lidelse, og hvad er løsningen?’.

Amma var i lange perioder nedsunket i dyb meditation. Hendes forældre og familie forstod ikke, hvad der foregik. I uvidenhed begyndte de at skælde hende ud og modsætte sig hendes spirituelle praksis. Men Amma var fordybet i sin egen verden, totalt uberørt af sin families kritik og straf. På den tid måtte Amma tilbringe dag og nat udenfor under åben himmel og undvære mad og søvn.

Amma siger: »Under meditation og hele dagen igennem ledte Amma efter kilden til al den sorg og lidelse, hun så omkring sig. På et tidspunkt følte hun, at menneskehedens lidelse skyldtes folks karma, at den var frugten af tidligere handlinger. Men Amma var ikke tilfreds og gik dybere. Så kom svaret indefra: ‘Hvis det er deres karma at lide, er det så ikke din dharma at hjælpe dem?’ Hvis nogen falder i et dybt hul, er det så rigtigt bare at gå forbi og sige ‘Åh, det er deres karma at lide sådan’? Nej, det er vores pligt at hjælpe dem op«.

»Idet hun oplevede enhed med hele skabelsen, erkendte Amma, at formålet med hendes liv var at opløfte den lidende menneskehed. Det var på det tidspunkt, at Amma påbegyndte sin spirituelle mission – at sprede budskabet om sand viden, kærlighed og medfølelse i hele verden – ved at modtage alle og enhver«.

Artikler om Amma i udenlandske medier (på engelsk).

Ammas budskaber

At afhjælpe vores identitetskrise

Swami Amritaswarupananda om hvordan frygt opstår af forvirring over, hvem vi virkelig er. Mennesket lider under en identitetskrise. Da vi har glemt, hvem vi virkelig er, dækker vi vores sande identitet til med utallige ting fra den ydre verden: vores navn, status, position, uddannelse, profession… Vi har konstrueret en puppe ud af disse ting og ...
Læs Mere

Uddrag fra Ammas fødselsdagstale 2020

AmritaVarsham67 - 27. september 2020, Amritapuri På grund af COVID-19 pandemien, blev Ammas 67-års fødselsdag udelukkende holdt som en dag med global bøn for fred i verden. Ashram-beboere, såvel som tilhængere fra hele verden dedikerede dagen til meditation, recitation af bønner og tilbedelse. Amma gav også sit årlige fødselsdagsbudskab. Normalt vil denne begivenhed tiltrække i ...
Læs Mere

Spirituelle forandringer under pandemien og efterfølgende

Swami Amritaswarupananda præsenterer her ni indre forandringer, som er nødvendige for menneskehedens sande transformation i kølvandet på covid-19. Covid-19 har været en øjenåbner og hjælp til at reflektere over vores holdninger og handlinger. Mange beslutter sig for ikke at blive ved med at gøre de samme fejltagelser - beslutter sig for ar være mere kærlige, ...
Læs Mere

Må alderdommes sorger smelte i lyset af ungdommens kærlighed

Glem aldrig dit ansvar overfor dine forældre Mine børn, moderen har den højeste position af alle familiemedlemmer. Lige fra undfangelsen er hendes selvopofrelse, dedikation, kærlighed, medfølelse og omsorg usammenlignelig. Babyer vokser til ved at amme den livgivende mælk ved deres mors bryst. Hun beskytter os fra al fare. Vores mor er også vores første guru, ...
Læs Mere
Se flere budskaber…

Shadow-Divider