Et besøg fra Danmark i Amritapuri

En gruppe på femten mænd, heriblandt tre lutheranske præster og en provst, rejste fra det kolde nord i Danmark til Indien med det formål at få et dybere indblik i indisk spiritualitet og kulinariske tradition.  

Onsdag den 11. januar 2023 ankom de til Amritapuri efter at have besøgt Chennai og Madurai. Her havde de overværet foredrag på universiteter om forskellige traditioner vedrørende mad og spiritualitet.  

De ankom tidligt om eftermiddagen og så først introduktionsvideoen om Ammas humanitære projekter rundt om i verden i Kali-templet. Swami Shubamritananda Puri besvarede deres spørgsmål og fortalte om, hvordan hans liv ændrede sig fuldstændigt, efter at han havde mødt Amma som 15-årig.  

Ammas fødested og Kalari (Pujarum), familiens tidligere kostald, gav dem en håndgribelig idé om ashrammens oprindelse. På vej til eftermiddagskaffe og -kage kom der et opkald fra Amma. Hun inviterede gruppen til et privat møde i receptionen i stueetagen under Ammas værelse. Fuld af forventning og interesse lyttede gruppen til Ammas forklaringer om madens betydning for opretholdelsen af en sund krop. Hun forklarede, at ud over den gode kvalitet af fødevarerne er det også vigtigt at kokken er i harmoni med sig selv, fordi kokkens tanker går ind i maden.   

I Vesten har vi endnu ikke defineret en ligeværdig rolle for mænd og kvinder i samfundet. Amma talte om det og påpegede, at man ikke må gentage den samme fejltagelse ved at det så er mændene der ender med at blive de undertrykte. Amma har et stærkt fokus på at styrke kvinderne i Indien, hvilket gavner familierne, lokalsamfundene og samfundet som helhed. Amma understregede, at kvinder har fået den hellige gave fra Gud at de kan få børn. Moderlighed og omsorg er også tilstede i mænd, men mænd har stadigvæk svært ved at udtrykke deres følelser og vi må være tålmodige. Gud er til stede i os alle – Jesus sagde: “Jeg og min Fader er ét, og jeg er i jer alle.” Jesus var et andet stort eksempel på barmhjertighed i handling, han hjalp de fattige og trængende. 

Efter meditationen i den store hal med Amma nød gruppen indiske snacks og den kølige aftenbrise ved havet. Efter bhajans blev de som de første inviteret op til Darshan og til bagefter at sidde på scenen ved siden af Amma. Nicolaj, en af præsterne, havde tidligere været i Indien, hvor han studerede i Tiruvannamalai i fem år. Han mødte Amma for første gang ved hendes besøg i Danmark i 2019 og sagde efterfølgende om besøget i Amritapuri: 

“Det var så uventet at Amma tog sig tid til at modtage vores gruppe og at vi havde mulighed for at drøfte disse vigtige emner med hende privat. Vi var overvældede af gæstfriheden. Det var en uforglemmelig oplevelse for os. Amma er en rollemodel for kvindeligt lederskab og social indsats for de fattige og undertrykte i Indien og som sådan en stor inspiration for os kristne.”  -Pastor Nicolaj.