Amma modtager æresdoktorgrad fra Kalinga Institute

14. august 2021 – Bhubaneswar

Amma modtog en æresdoktorgrad – D. Litt. (Honoris causa) – fra Kalinga Institute of Industrial Technology (KIIT) i Bhubaneswar. Æresdoktorgraden blev skænket Amma som en del af universitetets 17. årlige ceremoni, i anerkendelse af Ammas ”store bidrag inden for spiritualitet, uddannelse, miljø, humanitær indsats, kærlighed og medfølelse.”

Ved overdragelsen sagde KIIT’s Vice-kansler, Prof. Sasmita Samanta: ”Mest Ærværdige Mata Sri Amritanandamayi Devi. Amma har som et af meget få mennesker i verden, bogstaveligt talt rørt millioner af hjerter gennem sin omfavnelse, og er derved blevet en legende i sin egen tidsalder. I en verden, der er splittet af stridigheder og rystet af stress, retter hele menneskeheden deres øjne mod dig, i håb om at finde den følelsesmæssige støtte og styrke til at møde livets udfordringer med fred og ligevægt. Som en manifestation af det strålende lys af Bharata- samskàra, stråler du uanset hvor du går, og uanset hvad du gør.”

Næstformanden fortsatte: ”Din rejse fra en ubetydelig landsby i Kerala til verdens centrum, fra en landsbypige ved navn Sudhamani til kærligt at blive kendt som ‘Amma, Mata Amritanandamayi Devi ‘. Aldrig før har verden set en fredsbebuder som dig, der leverer gratis mad, husly, sundhedspleje, uddannelse og levebrød til de fattige. Samtidig yder du katastrofehjælp og miljøbeskyttelse til hele verden. Uanset om det er et jordskælv eller en tsunami i Det Indiske Ocean eller andre steder i verden, er du altid i front for at lindre menneskers lidelse. Som den mest personligt tilgængelige åndelige leder må selv agnostikere kæmpe for at holde tårerne tilbage foran dig.”

Hun konkluderede: “Som anerkendelse af dine store bidrag inden for spiritualitet, uddannelse, miljø, humanitær hjælp, kærlighed og medfølelse har ledelsen ved KIIT University på sit 17. årlige møde enstemmigt besluttet at overrække dig æresdoktorgraden (Honoris causa).”

Amma blev derefter bedt om at tale til forsamlingen. Amma sagde at hun giver æren af denne grad til alle sine hengivne rundt om i verden og fortsatte: ”Uanset hvilken beskeden humanitær hjælp ashrammen har været i stand til at yde verden, skyldes det den oprigtige kærlighed og dedikation fra Ammas hengivne. Derfor giver Amma æren til dem og deres kærlige hjerter.”

Amma talte derefter længe om sin vision om en holistisk uddannelsesplan: “Mange af jer ved måske at den sande betydning af ordet ‘uddannelse’, er at få dét frem, der er i os. Uddannelse er det, der gør, at man kan få sine skjulte talenter frem. Vi har alle mange talenter, men vi er almindeligvis uvidende om dem. På samme måde har vi alle en uendelig kraft gemt i os. De fleste af os er bare uvidende om dens eksistens.”

Amma bad alle om at reflektere over uddannelsens sande formål. ”Det moderne uddannelsessystem hjælper uden tvivl vores børn med at forfølge navn, berømmelse og rigdom. Men handler menneskelivet kun om det? Er livets formål bare at læse en masse bøger, bestå eksamener, opnå en uddannelse, få et job og sikre en indkomst? Livet og at leve er ikke det samme. For at leve kan vi have brug for et job, penge, et hjem, en bil og andre bekvemmeligheder. Men disse alene gør ikke livet komplet. Til det har vi brug for kærlighed, medfølelse, ømhed – et hjerte der reagerer på andres smerte. Vi har brug for fordomsfrihed og modenhed i tanke og handling. Uddannelse bør i lige så høj grad udvikle dømmekraft og fordybelse. Den bør udvikle nysgerrigheden til at kende den indre verden lige så meget som at kende den ydre verden. Uddannelse bør lære os at holde vores indre øje åbent lige så meget som vores ydre øjne. Uddannelse bør indgyde bevidsthed og styrke det dybe bånd mellem eleven og hans nation, verden, medmennesker og andre skabninger, naturen og Gud.”

Mod slutningen af sin tale, specificerede Amma 5 målsætninger hun følte, studerende bør stræbe efter at opnå gennem deres uddannelse, og det som uddannelsesinstitutioner bør bidrage med:

1. At tjene til livets ophold – den viden og de færdigheder, der er nødvendige for at opnå rigdom, position og komfort.

2. At erkende at mental sundhed – modenheden til at kontrollere vores tanker og følelser – er lige så vigtig som fysisk sundhed og at opnå denne modenhed. 

3. Oplæring i at gøre sin pligt og tilbagebetale sin gæld til sit hjem og sin familie samt til Moder Natur, som med medfølelse har velsignet os med mad, husly, solskin, regn, bjerge, skove, floder, træer og frugter.

4. Inspirationen til at have taknemmelighed, kærlighed og respekt over for Gud og Moder Natur og en motivation affødt af taknemmelighed, til at deltage i socialt arbejde og uselvisk tjeneste.

5. At vække bevidstheden om vores indre Selv og forstå, ”Jeg er ikke en adskilt enhed. Jeg er en del af dette univers. Ligesom vandet i bølgerne der når kysterne, og vandet midt i havet er det samme, er jeg ét med hele skabelsen.”

Dette er den tredje æresdoktorgrad, der tildeles Amma. I 2019 og 2010 fik hun overrakt en æresdoktorgrad fra henholdsvis University of Mysore og State University of New York.