Uddrag af Ammas julebudskab og nytårstale 2020

Uddrag fra Ammas julebudskab

“Søg, og du skal finde. Men vores søgen er kun i det ydre. Vi får at vide, at vi skal vågne op til vores sande Selv og bruge styrken og det potentiale, som er i os. Det betyder at blive stærke og selvstændige”.

Amma bøjer sig for jer alle, som er legemliggørelsen af guddommelig kærlighed og den højeste bevidsthed.

Så er julen her igen og bringer budskab om kærlighed, medfølelse, opofrelse og velvilje. En højtid som jul er en sang, som skal vække hele menneskeheden. Uanset om det er jul, andre helligdage eller ganske almindelige dage, så sender Gud og naturen os det samme budskab året rundt—budskabet om årvågenhed. Faktisk er årvågenhed en kvalitet, som altid bør være til stede i vores liv. På det sidste har vi ikke bare fejlet i forhold til at være årvågne, men vi har handlet, som om vi alle fuldstændigt har glemt værdien af årvågenhed. Måske var det på grund af omfanget af vores glemsomhed, at moder natur besluttede at genopfriske vores hukommelse med denne ekstreme situation. 

Faktisk er denne situation hverken ekstrem eller ond. Når et barn begår en fejl, skælder hans mor ham så ikke ud? Barnet er ved at udvikle den rette opmærksomhed. Han kan endnu ikke skelne rigtigt fra forkert. På grund af frygt undgår han at gentage fejlen. Når barnet opdager, at der er en risiko for at blive straffet, stopper han sin dårlige adfærd. Når en ko, en hare eller et dådyr begynder at æde grøntsagerne, som vokser i din have, hvad gør du så? Dyret kan ikke kende forskel på en nyttehave og et stykke jord med vilde planter. Det forstår ikke, hvad det må og ikke må. Hvad gør vi så, når der kommer et dyr ind på vores grund? Vi samler en gren op, truer det og råber: “Shoo! skrub ud herfra!” Vi optræder truende og lader som om, vi vil slå ud efter det, men indeni er vi ikke vrede. På lignende måde er dette en lære, som naturen giver os, for at gøre os mere opmærksomme. 

I år er mange af os ikke i stand til at gå ud og nyde juledekorationerne, festlighederne og indkøbene, som vi plejer. Vi er nødsaget til at følge mange regler, restriktioner og protokoller. Denne tid er faktisk ikke den rette til at være udadgående; det er en mulighed for at se indad. Vi må bruge den ydre frihed Gud har givet os med den rette skelneevne og selvbeherskelse. Måske har Gud besluttet, at hvis vi fik tid til at se indad, så ville vi være i stand til at bruge den tid til at forstå og korrigere vores fejltagelser. 

Sanatana Dharma er læren om princippet at kigge indad, princippet om at rejse sig og vågne op [uttiṣṭha jāgrata]—“Rejs dig! Vågn op!” Kun de, der gør det, vil nå målet. “Rejs dig! Vågn op! Du har nærmet dig de store mestre, forstå deres lære.” Det hedder ikke bare “vågn op,” vi bliver tilskyndet til at vågne op og rejse os. Vi får besked på at vågne op til vores sande Selv, til at rejse os og bruge vores indre styrke og potentiale. Det betyder at blive stærke og selvstændige.

Kristus sagde: “Søg, og du skal finde.” Her handler det ikke om at søge i den ydre verden, men om en indre søgen. Men i vore dage er manges søgen begrænset til: “Hvor kan jeg finde den nyeste halskæde?” Uanset om det er jul eller en anden helligdag, så er vores fokus altid rettet udad. “Kan jeg købe det her?” “Findes denne kjole i den forretning?” “Kan jeg købe denne halskæde hos denne guldsmed?” “Hvor meget koster den?” Dette er det eneste udtryk for vores søgen. Vi køber nyt tøj til jul, sender fine kort og så videre. Vores søgen er kun i det ydre. Det er ikke dén søgen, Kristus talte om; han mente en indre søgen. Men vi har alle travlt med at jagte det, der ingen virkelig betydning har, vi søger og finder alt undtagen dét, vi rent faktisk burde lede efter.

Gud har ikke bare givet os øjne, for at vi kan se den ydre verden og blive forblændet af den. Det er nemlig således, at når vi lukker øjnene i og ser indad, ser vi til sidst med vores indre øje, at det indre og det ydre faktisk er ét. De to ydre øjne er nødvendige for at kunne se den ydre verden. De er ikke nødvendige for at se den indre verden eller for at kende sit sande Selv. Det sande “Jeg” er indeni, ikke i den ydre verden.

Vi er ikke adskilte øer; vi er alle forbundne med hinanden som perler på en snor. Medfølelse, kærlighed og velvilje burde fylde os helt op og flyde udover kanten. Kristus blev spurgt af sine disciple: “Hvordan er der i himlens rige?” Han svarede: “Som et sennepsfrø.” For at et frø kan blive til et træ, må skallen flække. Når først det vokser, bliver det en oase for fugle, dyr og mennesker. Kristi ord viser, at vi må vokse og blive ligesådan. Ligesom frøet gror og bliver til et træ, således er Gud til stede som individuel bevidsthed indeni hver af os. Hvis hundrede krukker står fyldt med vand, reflekteres solens stråler på overfladen af hver krukke, men der er stadig kun én sol. På samme måde findes det ene sande Selv som er til stede i hvert eneste individ. Manifestation af Selvet i hvert enkelt individ vil være forskelligt. Hvis lampeglasset er snavset af sod, vil lyset ikke kunne skinne rent igennem. Så længe selviskhed og egoisme styrer os, kan vi hverken udtrykke eller opleve guddommeligheden i os. 

Festdage som julen bliver normalt fejret med en vis løssluppenhed, fyldt med sjov og glæde—som det hører sig til. Men når festen er ovre, skal du være i stand til at reflektere over dit liv og evaluere dig selv. Hvad har jeg gjort for samfundet? Sørgede jeg bare for mig selv? Eller var jeg i stand til at gøre noget for Moder Natur?

Et dukketeater i juletiden

“Elsk din næste som dig selv,” sagde Kristus. Ethvert menneske, som vi møder i livet—enhver som vi lærer at kende, enhver som er ved vores side—er vores næste. Hvis vi kan se dem som os selv og elske dem, så er det i sig selv vejen til at opnå fuldkommenhed. Sri Krishna, Sri Rama og Kristus lever alle i vores hjerter. Julen minder os om at bringe den form for selvopofrelse, medfølelse, ydmyghed og stærke tro på Gud ind i vores liv. Må denne opvågnen begynde i alle. Lad os dekorere vores hjertes krybbe med gode tanker, søde ord og medfølende handlinger, for hjertet er Guds sande bolig. Lad os åbne vores hjerter. Når vi gør det, så opdager vi, at sikkerhed og tryghed er indeni os selv. Amma sender juleønsker til alle sine børn. Må nåden velsigne alle mine børn.

Ammas nytårstale 1. januar 2021, Amritapuri

Lad os så et blomstrende forår omkring os.

Vi må udvikle tålmodighed, mental styrke og optimistisk tiltro, som kan hjælpe os med at møde svære situationer. Hvis vi udvikler disse kvaliteter, vil vi automatisk være i stand til at forandre vores ydre omstændigheder.

2020 har i særdeleshed været et år, hvor menneskeheden er blevet udsat for prøvelser. Mens vi har kæmpet for at overkomme denne utrolige udfordring, er et helt år gået. Nu er det nye år begyndt. Selvom mange liv er gået tabt, ser vi med selvtillid og en bøn i hjertet pandemien i øjnene uden at miste håbet. Lad os på tærsklen til det nye år gå ind i det med optimisme og aldrig glemme den alvorlige advarsel, som Gud og Moder Jord har givet os.

I disse dage lever mange mennesker som om, de var fortabte i en dyb og mørk skov. De venter på de første forløsende solstråler, som bringer håbet med sig. De venter på de første “nytårsstråler” for at lægge al mørket fra 2020 bag sig og leve et almindeligt liv igen. Amma beder til Paramatma (det absolutte og Sande Selv) om, at alle hendes børns bønner og ønsker må blive til virkelighed. Må der være fred, glæde og sundhed over hele verden. Amma beder igen og igen til Paramatma om, at verden bliver befriet fra det grusomme tag, som coronavirussen har haft om den og de hundrede tusinde liv, den har krævet.

Vi oplever måske stadig den ydre verden som indhyllet i mørke. Men så vanskelige tider er også en oplagt anledning til at tænde lyset indeni os og hermed fjerne det omgivende mørke med vores indre lys. Må vi alle blive ved med at forsøge at tænde dette indre lys.

Det er afgørende, at vi udvikler kvaliteter som tålmodighed, mental styrke og optimistisk tiltro til at hjælpe os med at se svære situationer i øjnene. Hvis vi udvikler disse kvaliteter, vil vi automatisk være i stand til at forandre vores ydre omstændigheder. 

Det er ikke nok kun at have entusiasme og iver nytårsdag. Vi bliver nødt til at sikre os, at det bliver ved med at være hos os hver eneste dag i det nye år. Når vi gør det, gør det ikke blot vores egne liv smukke, det spreder også entusiasme til dem omkring os. På den måde kan vi så et blomstrende forår omkring os. Må Ammas børn blive budbringere af kærlighed og fred på jorden! Må fred og lykke fylde mine børns liv! Må nåden velsigne Ammas børn! 

-Amma-